Home » Diensten » Familierecht » Samenlevingscontract ontbinden

Samenlevingscontract ontbinden

Samenlevingscontract ontbinden

Samenlevingscontract ontbinden

Als u een samenlevingscontract heeft is daar meestal een regeling in opgenomen wanneer de relatie als beëindigd wordt beschouwd. Zo kan er in het contract staan dat het samenlevingscontract is ontbonden als: jullie elkaar een aangetekende brief sturen, beiden zijn ingeschreven op een ander adres of wanneer een van jullie komt te overlijden. In deze gevallen hoeft u dan ook niet naar een notaris. Toch zijn er ook een aantal gevallen waarbij het verstandig is om langs de notaris te gaan.

Voor de volgende zaken heeft u wel een notaris nodig:

  • Als de woning gemeenschappelijk eigendom is en een van u deze wil overnemen. Er zul­len regelingen moeten worden getroffen over de overnameprijs en de financiering. Daarvoor is medewerking van de bank nodig. De toedeling van het huis aan een van de partners moet in een notariële akte (verdelingsakte) worden geregeld.
  • Wat moet er met uw bestaande testamenten gebeuren? Let op: uw ex kan via uw kinderen uw vermogen erven. Middels een (echt)scheidingstestament kunt u dit onder andere voorkomen.
  • Denk ook aan de afmelding van uw ex-partner bij het pensioenfonds.
  • Indien u samen minderjarige kinderen heeft bent u verplicht een ouderschapsplan op te stellen.

 

013-5321155 – Bel om een afspraak te maken

 

Belangrijke zaken bij samenlevingscontract ontbinden

Net zoals bij een scheiding, moeten er ook bij het ontbinden van een samenlevingscontract geregeld veel praktische zaken geregeld worden. Om te beginnen is het daarom verstandig om eerst het samenlevingscontract erbij te pakken en deze grondig door te nemen. Wat zijn de afspraken die er destijds gezamenlijk zijn gemaakt. Afhankelijk van deze inhoud moeten jullie al partijen beslissingen gaan maken over de gekochte of gehuurde woning, het verdelen van bezittingen en eventuele schulden, maar ook eventuele partneralimentatie. Zijn er daarnaast ook minderjarige kinderen betrokken, dan zal er een ouderschapsplan opgesteld moeten worden.

Ouderschapsplan bij ontbinden van samenlevingscontract

Wanneer een samenlevingscontract beëindigd wordt en jullie hebben samen minderjarige kinderen, is het noodzakelijk om overeenkomsten te sluiten met betrekking tot de zorg voor uw kinderen. Wanneer jullie als ouders gezamenlijk het gezag dragen, zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan alle afspraken vastgelegd die betrekking hebben tot de zorg en opvoeding van de kinderen. Zo kan u kiezen voor co-ouderschap als jullie de dagelijkse zorg gelijk willen verdelen, maar ook wanneer er gekozen wordt voor een omgangsregeling worden de afspraak hiervoor in het plan opgenomen. Dit kan een lastige kwestie zijn, daarom kan de notaris u bijstaan tijdens het opstellen van een goed ouderschapsplan.

Koopwoning bij beëindigen samenlevingscontract

Vaak bezitten koppels met een samenlevingscontract een koopwoning. Wanneer jullie besluiten uit elkaar te gaan, is het allereerst nodig om te bepalen of een van de partners in het huis zal blijven wonen. Wanneer dit het geval is, dient degene die in het huis blijft de ander uit te kopen. Vaak zijn hier in het samenlevingscontract al afspraken over gemaakt. In elk geval is het belangrijk om zaken met de bank en de notaris goed te regelen. Als de afspraken in het samenlevingscontract niet duidelijk zijn of niet meer van toepassing zijn, kan een notaris een belangrijke rol spelen en helpen bij het maken van afspraken.

Ontbinding samenlevingscontract via de notaris regelen?

Het ontbinden van een samenlevingscontract is een belangrijke stap die zorgvuldig moet worden aangepakt. Bij Notaris Tilburg staan wij klaar om u door dit proces te begeleiden met deskundig advies en professionele ondersteuning. Wij begrijpen dat dit een emotioneel en juridisch complexe situatie kan zijn, en daarom bieden wij u de hulp die u nodig heeft om alles correct en efficiënt af te handelen. Bent u op zoek naar betrouwbare begeleiding bij het ontbinden van uw samenlevingscontract? Neem contact op met Notaris Tilburg. Wij bieden u een heldere uitleg van uw rechten en plichten, en helpen u om alle zaken rondom de ontbinding van uw samenlevingscontract vlot en correct af te handelen.

Meer weten? Neem contact met ons op

Uw contactpersonen: