Wat geldt voor een testament, geldt zeker ook voor een voogdijregeling: u pakt het heft in eigen hand en neemt als ouder uw verantwoordelijkheid. Als u tenslotte zelf al niet kunt bepalen wie de zorg van uw minderjarige kinderen op zich moet nemen als beide ouders zijn overleden, hoe zou een rechter dat moeten vaststellen? Je moet er niet aan denken dat hierover getouwtrek ontstaat tussen twee families, de raad voor de kinderbescherming en de rechter. De voogdij regelen en in het testament vastleggen of bewindvoering aanvragen is daarom zeer aan te raden.
013-5321155 – Bel om een afspraak te maken voor een eerste gesprek
Voogdij is de wettelijke verantwoordelijkheid voor de zorg en opvoeding van een kind. Als u als ouder komt te overlijden en er geen voogd is aangewezen, beslist de rechter wie de voogdij krijgt. Dit kan leiden tot onzekerheid en spanningen binnen de familie. Door een voogd aan te wijzen in uw testament, houdt u zelf de regie over deze beslissing. U kunt kiezen voor een familielid, een vriend of iemand anders die u vertrouwt en waarvan u weet dat deze persoon goed voor uw kinderen zal zorgen.
De ouders kunnen zelf de voogdij vastleggen in het testament. Door zo’n voogdbenoeming is de rol van de rechter uitgespeeld; de ouders hebben dwingend bepaald bij wie hun kinderen terechtkomen. U kunt desgewenst ook twee voogden aanwijzen. Dit heeft echter allerlei gevolgen, waarover de notaris u kan informeren. Anders dan vaak wordt gedacht heeft het voogdijschap in eerste instantie vooral betrekking op vermogensbeheer. Pas in tweede instantie bepaalt de wet dat de voogd ervoor moet zorgen dat de kinderen worden verzorgd en opgevoed. Omdat de voogd dat niet zelf behoeft te doen, wordt soms in testamenten de voogd gevraagd de opvoeding en verzorging op zich te nemen.
Het aanwijzen van een voogd gebeurt via een notariële akte, vaak in combinatie met uw testament. Zo zorgt u ervoor dat uw keuze juridisch bindend is. Bij het opstellen van uw testament kunt u:
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met Notaris Tilburg voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Bewindvoering is een regeling waarbij iemand wordt aangewezen om de financiële belangen van een ander te beheren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om minderjarige kinderen of een naaste die niet zelfstandig zijn financiën kan regelen. Met bewindvoering kunt u bepalen:
Het aanvragen van bewindvoering gebeurt via de notaris en wordt vastgelegd in een officiële akte. Bij Notaris Tilburg zorgen we ervoor dat uw wensen duidelijk en juridisch correct worden vastgelegd.
Bewindvoering aanvragen is wellicht verstandig als u enig vermogen bezit. In uw testament benoemt u dan, naast de voogd, een accountant, notaris, familielid of goede vriend als vermogensbeheerder (ook genoemd bewindvoerder). De voogd kan zich dan bezig houden met de verzorging en opvoeding van uw kinderen en de bewindvoerder beheert het vermogen. Immers, een uitstekend opvoeder hoeft niet tegelijkertijd ook een deskundige op het gebied van vermogensbeheer te zijn, en omgekeerd. De voogdij eindigt immers al op het moment dat uw kind 18 jaar wordt, maar u kunt in uw testament bepalen dat de bewindvoerder het vermogen nog wat langer beheert, bijvoorbeeld tot 23 of 25 jaar; dat voorkomt mogelijk problemen. Want kan een kind van 18 jaar zelf zijn erfenis goed beheren? En wat doet hij of zij met het geld?
Bel ons voor een afspraak.
Wat is het verschil tussen voogdij en bewindvoering?
Kan ik meerdere voogden aanwijzen?
Is een notaris nodig om voogdij vast te leggen?
Kan ik mijn voogdij- of bewindvoeringregeling later aanpassen?