Bedrijfsopvolgingsregeling gaat veranderen

14 oktober 2024

Krijgt u een bedrijf in een erfenis of door een schenking? Dan betaalt u daar erf- of schenkbelasting over. Hoeveel belasting u betaalt, hangt af van de waarde van de onderneming. U kunt een vrijstelling gebruiken: de Bedrijfopvolgingsregeling (BOR).

U mag gebruikmaken van de BOR als u voldoet aan drie voorwaarden:

  • Er moet een actief bedrijf zijn (niet alleen maar beleggingen).
  • De oude eigenaar moet minimaal vijf jaar eigenaar zijn geweest voor de schenking. Bij overlijden is dit één jaar. Dat wordt de beziteis genoemd.
  • U moet minimaal vijf jaar doorgaan nadat u het bedrijf hebt gekregen. De aandelen mag u in die periode ook niet verkopen.

Vrijstelling

Voldoet u aan deze eisen? Dan kunt u gebruikmaken van de BOR. Dat betekent dat u een vrijstelling krijgt van 100% als de waarde van het bedrijf € 1.325.253 of lager is. Is het bedrijf meer waard? Dan krijgt u een vrijstelling van 83% voor de waarde boven dat bedrag.

Op Prinsjesdag stelde het kabinet voor om de voortzettingseis in 2025 te verlagen van 5 naar 3 jaar. Daardoor mag u onder meer uw bedrijf al 3 jaar na de schenking of overerving verkopen.

In een wetsvoorstel staan meer wijzigingen voor de BOR vanaf 2026.

Nog geen ingangsdatum

Het staat nog niet vast of en wanneer de wijzigingen ingaan. Een wet of wetswijziging moet eerst goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. De wet of wetswijziging geldt pas als die in het Staatsblad of de Staatscourant is gepubliceerd. Een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling geldt ook pas na publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Wilt u meer weten over de bedrijfsopvolgingsregeling? Bel ons voor het maken van een afspraak.