Home » Diensten » Familierecht » Geregistreerd partnerschap ontbinden

Geregistreerd partnerschap ontbinden

geregistreerd partnerschap ontbinden

Geregistreerd partnerschap ontbinden

Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Maar een geregistreerd partnerschap kan ook buiten de rechter om eindigen als u en uw partner het met elkaar eens zijn en u geen minderjarige kinderen heeft. Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap komt in de meeste gevallen bijna geheel overeen met het ontbinden van een huwelijk. Bij het eindigen van een geregistreerd partnerschap heeft u namelijk ook te maken met bepaalde rechten, plichten en procedures. Het moet echter wel goed geregeld zijn, en daarom bent u verplicht een overeenkomst op te stellen. Hierin komen afspraken te staan over belangrijke zaken zoals de verdeling van bezittingen (en schulden), alimentatie, woonruimte en de verrekening of verevening van pensioenrechten. Er kan dus redelijk wat op u afkomen, maar een notaris kan u hierbij helpen.

Wat zijn de gevolgen van het ontbinden van geregistreerd partnerschap?

De ontbinding van een geregistreerd partnerschap brengt diverse gevolgen met zich mee. Van financiële overwegingen tot de verdeling van gezamenlijke bezittingen. De onduidelijkheid hierover kan tijdens een scheiding voor veel onrust zorgen. Het brengt bovendien al veel emoties met zich mee, en dat maakt het maken van afspraken over financiële zaken vaak nog ingewikkelder. Notaris Tilburg biedt helder inzicht en oplossingen. Onze notarissen nemen de tijd om uw financiële situatie te analyseren en u te informeren over mogelijke scenario’s. Dit omvat de verdeling van bankrekeningen, bezittingen, en schulden, evenals het begrijpen van de impact op eventuele gezamenlijke investeringen.

Ontbinding en Onroerend Goed

Een veelvoorkomend scenario is de ontbinding van een partnerschap met een gezamenlijk koophuis. Hierbij is het belangrijk om de woonwensen te bespreken en vanuit daar beslissingen te kunnen nemen ten aanzien van de woning. Is er iemand die in de koopwoning wil blijven wonen of willen jullie deze het liefst verkopen? Wij helpen je bij zaken als de hypotheek, overwaarde, restschuld en overdrachtsbelasting. Ook de fiscale gevolgen zullen we hierbij inzichtelijk maken. 

Ontbinden van geregistreerd partnerschap bij Notaris Tilburg

Wij begrijpen dat elke situatie uniek is. Daarom begeleiden we u persoonlijk door elke stap van het ontbindingsproces. Van het eerste consult tot het ondertekenen van juridische documenten. Onze notarissen nemen de tijd om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van duidelijke informatie over de stappen die nodig zijn voor een succesvolle ontbinding. Of het nu gaat om het indienen van documenten bij de rechtbank of het onderhandelen over voorwaarden met uw voormalige partner, wij zijn er om u te begeleiden.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het proces van ontbinden geregistreerd partnerschap?

Net zoals bij een ‘gewone’ scheiding is de duur van de ontbinding van een partnerschap afhankelijk van verschillende factoren. Het vermogen om samen in goede harmonie afspraken te maken, of juist het voortdurend tegenover elkaar staan, beïnvloedt sterk hoe lang het proces zal duren. De manier waarop jullie met elkaar omgaan in deze periode is cruciaal en kan de sleutel zijn tot een vlottere ontbinding. Daarnaast spelen de complexiteit van de scheiding en de specifieke (financiële) situatie een significante rol in de duur van de ontbinding. Het is belangrijk om te overwegen welke financiële zaken moeten worden afgewikkeld.

Wat zijn de kosten voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap?

Ook de kosten van het beëindigen van een geregistreerd partnerschap variëren afhankelijk van diverse factoren. Helaas kan er geen eenduidig antwoord worden gegeven, aangezien de kosten sterk worden beïnvloed door de specifieke situatie van het betrokken paar. Belangrijk hierbij is of jullie nog steeds in staat zijn om op goede voet met elkaar te communiceren, of dat het moeilijk is om samen aan tafel te zitten. Daarnaast speelt de complexiteit van de ontbinding ook een cruciale rol.

 

013-5321155 – Bel om een afspraak te maken

 

 

Ontbinding geregistreerd partnerschap

Indien er geen kinderen bij betrokken zijn én u bent het erover eens dat u uw geregistreerd partnerschap beëindigen wilt, dan is tussenkomst van de rechter niet nodig, en kan de notaris alle zaken omtrent de ontbinding regelen. De ‘beëindiging van het geregistreerd partnerschap met wederzijds goedvinden’ moet wel aantoonbaar en goed geregeld zijn. Daarom bent u verplicht een overeenkomst op te stellen. In die overeenkomst moet in elk geval staan dat het geregistreerd partnerschap duurzaam is ontwricht en u om die reden de registratie ongedaan wilt maken. Verder moeten in de overeenkomst afspraken staan over belangrijke zaken zoals de verdeling van bezittingen (en schulden), alimentatie, woonruimte en de verrekening of verevening van pensioenrechten.

Deze overeenkomst moet tot stand komen met hulp van een advocaat of notaris. Deze geeft aan de burgerlijke stand de verklaring af dat de overeenkomst tot beëindiging van het geregistreerd partnerschap is gesloten. De verklaring is ondertekend door de advocaat of notaris en door de partners. Inschrijving van deze verklaring bij de burgerlijke stand moet plaatsvinden binnen drie maanden na het sluiten van de overeenkomst. Pas door deze inschrijving eindigt het geregistreerd partnerschap.

Neem contact op voor persoonlijk advies

Bent u geregistreerd als partner en heeft u geen minderjarige kinderen, dan kan de notaris de ontbinding van het geregistreerd partnerschap zelf regelen. Hierbij is geen rechterlijke tussenkomst en dus ook geen tussenkomst van een advocaat voorgeschreven. Dit scheelt vaak aanzienlijke kosten. Indien er ook een huis verdeeld moet worden bijvoorbeeld, kan de notaris u een voordelig totaalpakket aanbieden.

Meer weten? Neem contact met ons op

Uw contactpersonen: